6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Sehr Miklós (Budapest, 1940. 02. 24. – 2015. április 18.)

Pénteken este a Budapest Galériában még javában videózott Sehr Miklós, ahogyan azt már megszokhattuk tőle az elmúlt években. Ő biztosan nem hiányozhatott Chochol Károly megnyitójáról, hiszen azon kevesek közé tartozott, akik tényleg szenvedélyesen érdeklődnek a fotográfia minden ága, műfaja és a stílusa iránt. Halálhíre a hétvégén jött, főbe kólintva minket a jó hangulatú vernisszázs emlékképeit nézegetve.

Tudtuk, hogy többféle komoly betegséggel küszködik. Tőle magától is. Mégis annyira váratlan volt a rossz hír! Hiszen Miklós még panaszkodni is valahogyan olyan derűsen tudott, annyi öniróniával és kedvességgel, mint csak kevesen.

Ő még akkor sem hagyott föl a fényképezéssel, amikor alig volt képes járni. Botra támaszkodva is megjelent a szakmai rendezvényeken, és ha a téma megkívánta – orvosilag igazoltan nem működő ízületeire fittyet hányva –, hajolt, guggolt, lendült, mint egy kamasz.

Bár már nem volt fiatal, mégsem riadt meg a digitális váltástól. Megtanulta, amit lehetett az új technikából, sőt még kísérletezett is a másféle eszközökkel, műfajokkal. Élete az állókép volt, de minden más is érdekelte, ami vizualitás.

Már visszavonultan az aktív működéstől rendezte meg kevés önálló tárlatai egyikét. Úgy izgult az egykori Volga szállóban rendezett kiállítás megnyitóján, mint egy zöldfülű kezdő. Nem csoda, a fényképezés az élete volt.

Évtizedekig dolgozott a Képzőművészeti Kiadóvállalatnál. Az ő jóvoltából kerültek rá a magyar tájak, városok a millió számra vásárolt képeslapokra. Micsoda izgalmas fotográfiai és történeti lenyomata ez a magyar múltnak! Fájó adósságunk profi munkásságának igazi feldolgozása – mint oly sokaké.

Személyes ismerősei és barátai számára persze ennél sokkal fájóbb az a hiány, amelyet a mosolygós örökifjú Sehr Miklós távozása hagyott maga után.
Sz.K.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles