6.3 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Sajtófigyelő: Táncra perdült a saját kiállításának a megnyitóján

„Hódmezővásárhelyen indult az életem, azóta elég sok élmény van már mögöttem. Az, hogy a világ 44 országban jártam, jelzi a kíváncsiságomat. Vallom, hogy a tudomány, a művészet és a hit segít megismerni a világot, én a művészetet választottam.“ mondta Eifert János.

A hazai fotóművészet egyik legismertebb képviselőjének Ars Poetica – Ötven év fotográfiái címmel nyílt életmű-kiállítása szülővárosában, az Alföldi Galériában június 16-án, vasárnap délben.

A kilenc teremben, a kiállítás közel száz képét végignézve három fogalom jut azonnal eszünkbe: tánc, akt és természet. Ezt maga is bevallja, a mozgás mindig is inspirálta. Ahogy mondja, „a befogadó élménye azért fontos, mert minden gondolat hiteltelenné válik, ha nem érződik mögötte a szenvedély, a képzelet, az a fajta vizuális élmény, ami nélkül egy kép legtöbbször csak unalmas és tárgyszerű lehet.”

Eifert János kameráját is legtöbbször szenvedély és a zene vezérelte. Mint képeinken is látható, a megnyitó közepette Olasz Flóra hárfazenéje táncolásra inspirálta a fotóművészt, mondván, képes ebből is ihletet meríteni, szinte rabul ejti a zene.

A muzsika egyébként is mindig meghatározó volt, hiszen egykoron fuvolázni tanult, – ahogy mondta, – abban a számára szerencsés időszakban, amikor Steiner Béla volt a zeneiskola igazgatója. Eifert János bevallottan mindig is ezer szállal kötődik Hódmezővásárhelyhez, a fotószimpóziumok elmaradhatatlan résztvevője, és mint azt az életmű-kiállításon Almási István polgármester bejelentette, Eifert János 31 fotóját felajánlotta szülővárosának.

„Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni: ez a képíró, fotográfus feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és a valóság határán.” foglalta össze alkotói hitvallását a most hetvenéves fotóművész, akinek kiállítását az Alföldi Galériában július végéig lehet megtekinteni.

VH

Sajtó:

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/tancra_perdult_a_fotomuvesz_/2337802/

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/tancra_perdult_a_fotomuvesz/2337802/
http://www.vasarhelyihirek.hu/tancra_perdult_a_sajat_kiallitasanak_a_megnyitojan

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/eifert-kiallitas_az_alfoldi_galeriaban/2337280/

http://www.szuperinfo.hu/hodmezovasarhely/szulovarosaban-nyilik-eletmutarlata-a-vasarhelyi-szuletesu-fotomuvesznek/2289353
http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/06/otven-ev-fotografiai-eifert-janostol.html

http://www.vasarhelyihirek.hu/eszkoz_a_fenykep_-%20otven_ev_fotografiai_eifert_janostol
http://radio88.hu/fotokiallitas_nyilik_vasarhelyen
http://www.hodmezovasarhely.hu/cikkek/eifert-janos-alkotasaibol-nyilik-kiallitas-hodmezovasarhelyen-8770
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/06/12/16/Eifert_kiallitas_Hodmez_vasarhelyen_.aspx

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles