12.8 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

A Nikon bejelentette a beépített LED lámpás, hordozható SB-500 vakut

A Nikon bejelentette a beépített LED lámpás, hordozható SB-500 vakut

Amszterdam, Hollandia, 2014. szeptember 12. A Nikon a mai napon bejelentette első beépített LED lámpás vakuját, az SB-500-at.

A fotósok és videósok számára egyaránt remek világítási tartozék a hordozható SB-500, amellyel rendkívül jól vezérelhető a fény mennyisége és iránya. A Nikon első ízben épített nagy fényerejű LED lámpát az egység elülső részébe, egy olyan vakut alkotva ezzel, ami ideális megoldás, ha nem szeretne videofelvételhez külön világítást is magával cipelni.

A Nikon D-SLR fényképezőgépekkel és egyes COOLPIX modellekkel, valamint a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszerrel is kompatibilis SB-500 több vakuegység vezeték nélküli vezérlését is lehetővé teszi. A vakufej és a LED lámpa egyaránt széles, 24 mm-es látószöget fed FX-formátumban, a hátul található, könnyen megérthető vezérlők pedig egyszerű kezelést tesznek lehetővé.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője a következőket mondta: „A fotótechnika az elmúlt években igen nagy változáson ment át. Az eredetileg csak állóképek rögzítésére szolgáló fényképezőgépek egyre inkább átvették a fejlett videokamerák szerepét. Ügyfeleink videofelvétellel kapcsolatos igényeit egy külön erre a célra szolgáló kiegészítővel kívánjuk kielégíteni. Az SB-500 a videorögzítésnél kívánatos megvilágítást kompakt formában, kedvező áron és könnyen kezelhető módon biztosítja, és az egység egyúttal a fényképezés során is gondoskodik a kiváló megvilágításról. Vásárlóink egy rendkívül rugalmasan, és – ami talán még fontosabb – könnyedén felhasználható terméket kapnak. Professzionalitást sugárzó állóképek és videofelvételek készítésére egyaránt remek eszköz ez.”

Beépített LED lámpa
A vakuegység elülső oldalába épített nagy (100 lx) fényerejű LED lámpával rendelkező SB-500 bölcs választás a nagyobb megvilágítást igénylő videósok és fotósok számára. Ideális eszköz gyenge fényben történő videofelvételhez, és közeli állóképek készítésekor is rendkívül hasznos lehet. Kompatibilis fényképezőgépekkel használva a LED lámpa színadatai a vaku hasonló adataival együtt továbbíthatók, a színhőmérséklet vezérlésének központi értéke pedig 5400 K, ami természetesebb színű fényt eredményez. Emellett a LED egység beépített diffúzorral ellátott felszíni fényforrással is rendelkezik, ami lágyítja a túl éles fényt. A LED lámpa fényereje a vakuegység hátoldalán található kapcsolóval változtatható teljes intenzitásúra. Ha visszafogottabb megvilágításra van szükség, a LED lámpa fényereje a teljes intenzitás felére, illetve negyedére is csökkenthető. A LED fény Ni-MH akkumulátor használata esetén kb. 60 percig, alkáli-mangán elemekkel pedig kb. 30 percig képes megvilágítani a témát.

Kreatív lehetőségek
A vakufej fölfelé 90 fokban dönthető, vízszintesen pedig 180 fokban elforgatható, így a megvilágítást pontosan a kívánt szögbe állíthatja. Az SB-500 kezelése rendkívül egyszerű, így még a vakus fényképezésben járatlan felhasználók is előnyt kovácsolhatnak használatából: feldobhatják vele napfényben készült felvételeiket, részletgazdagabban fotózhatják témájukat ellenfényben, indirekt vakuzással pedig lágyíthatják a megvilágítást a plafonról visszaverődő fény révén. Ha összetettebb megvilágítás szükséges, az SB-500 több külső vakuegység vezérlőjeként működtethető (beépített vaku vezérlő móddal rendelkező fényképezőgépek használata esetén). A vaku Ni-MH akkumulátor használata esetén az akkumulátor egyetlen feltöltésével legalább 140, alkáli-mangán elemekkel pedig minimum 100 alkalommal villantható. A vaku villantások közötti feltöltődési ideje Ni-MH akkumulátor használata esetén kb. 3,5 másodperc, alkáli-mangán elemekkel pedig kb. 4 másodperc.

Csak könnyedén
Az SB-500 a kiváló ergonómiát az egység hátoldalán található, könnyen megérthető vezérlőkkel kombinálva kínál rendkívül egyszerű használatot. A további funkciók, valamint a vaku mód a fényképezőgép menüjében állíthatók be, és azok automatikusan érvénybe lépnek, amint az SB-500 egységet a fényképezőgépre csatlakoztatja. A firmware a fényképezőgépen keresztül frissíthető. A vaku mindössze két darab AA méretű elemmel vagy akkumulátorral működik.

Az SB-500 vakuhoz SS-DC2 puha táska és AS-23 vakuállvány is tartozik.

Ha a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el a következő webhelyre: www.europe-nikon.com

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles