7.3 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Móricz-Sabján Simon az idei Hemző-díjas

Az idén már második alkalommal meghirdetett Hemző Károly-díj pályázatra 14 fiatal fotográfust jelöltek. A több szinte egyenrangú munkával versengő pályázóból a zsűri hat finalistát választott ki. S közülük Móricz-Sabján Simon portfolióját ítélték leginkább méltónak a díjra.
A Hemző Károly-díjjal pénzjutalom és oklevél, illetve kiállítási lehetőség jár a Mai Manó Házban.
Ennek megfelelően az idei díj átadása után nyílt meg a tavalyi győztes, Hajdú D. András Cataracta című jutalom kiállítása a Kismanó Galériában.

Az idei nyertes, Móricz-Sabján Simon három munkáját mutatta be a nyilvános prezentáción (június 4-én) jelölője, Barakonyi Szabolcs, az index.hu képszerkesztője. De jelölte őt a díjra Sándor Tibor is. A már sok elismerést elnyert Sárvidék, a Moszkva tér – amelyiken jelenleg is dolgozik -, illetve a Megyei foci című új projektje nemcsak színvonalában, de szellemiségében is közel áll a díj névadójának munkásságához.

Móricz-Sabján Simon (1980) a fotográfiával 1999-ben kezdett el foglalkozni. Elvégezte a Práter utcai fényképész szakiskolát és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakát. 2002-ig a Vasárnapi Blikk munkatársa, illetve a Magyar Hírlap gyakornoka volt, majd a Budapesti Nap, 2003-tól a Népszabadság fotóriportere. Számos hazai és nemzetközi díj nyertese.

2015

Finalisták
Bielik István (origo.hu)
Forgács Zsuzsa (BKF hallgató)
Mohai Balázs (MTI)
Németh Sz. Péter (velvet.hu)
Stiller Ákos (HVG)

Díjazott: Móricz-Sabján Simon (Népszabadság)

2014

Finalisták
Mohai Balázs (MTI)
Móricz-Sabján Simon (Népszabadság)
Németh Sz. Péter (velvet.hu).
Stiller Ákos (HVG)

Díjazott: Hajdú D. András (abcug.hu)

A díjra a Hemző Károly Alapítvány Tanácsadó Testületének (TT) tagjai jelölhetnek fejenként három-három fotográfust. Az idei jelölők: dr. Lengyel Beatrix,a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője (lengyel.beatrix@hnm.hu), Sándor Tibor a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője (santib@fszek.hu) és dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója (lszabo@sportmuzeum.hu), Cseke Csilla, az MTI Fotószerkesztőségének vezetője (csekecs@mti.hu), Barakonyi Szabolcs, az index.hu rovatvezetője (szabolcs@mail.index.hu), Molnár Zoltán fotográfus, tanár (molnarzoltan16@gmail.com), Szalmás Péter, a Magyar Olimpiai Bizottság fotósa (szalmasp@gmail.com), Hajdú D. András, a tavalyi győzte s, az abcug.hu munkatársa (hajdua@gmail.com).

A díjről a jelölések alapján a Hemző Károly Alapítvány kuratóriumának tagjai döntenek. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója. Tagjai: Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. Több szinte egyenértékűen színvonalas pályamű esetén a zsűri finalistákat hirdet, és közülük választja ki a nyertest.

A Hemző-díjat, Lajos Mari, Hemző Károly özvegye alapította a férje emlékére. A 35 év alatti magyar fotográfusoknak kiírt kurátori pályázat díját minden évben június 11-én, a névadó születésnapján adják át a Mai Manó Házban. Ugyanekkor nyílik az előző évi győztes – ezúttal Hajdú D. András – jutalom kiállítása is a Magyar Fotográfusok Házában.

További részletek a hemzokaroly.hu oldalon.

A tavalyi győztes jutalom kiállítása – Hajdú D. András: Cataracta
Az exkluzív tárlat anyagát nemrég készítette a Kongói Demokratikus Köztársaságban a szerző. Dr. Hardi Richárd szemorvos húsz éve gyógyít Afrika szívében. A betegek döntő többsége egyszerű szürkehályogban szenved. Ez a szembetegség 15 perces rutinműtéttel (latinul cataracta) kezelhető.
A hétéves Mbedji mindkét szemére megvakult a szürkehályog miatt három éve. Családja 80 kilométerről hozta be a kislányt Richárd doktor Kole-ben felállított ideiglenes műtőjébe. Miután csak az utolsó műtéti napra értek oda, Richárd a protokollt felrúgva a kislány mindkét szemét egyszerre műtötte meg – hiszen ki tudja, mikor vágna neki a család még egyszer egy ilyen nagy útnak…

Nyitva: 2015. június 11. – 2015. július 26.
Hétköznap 14-19, hétvégén 11-19 óra között
Magyar Fotográfusok Háza
Budapest, VI. Nagymező utca 20. félemelet
A tárlat megtekintése ingyenes

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles