6.3 C
Budapest
Tuesday, April 16, 2024

Máté Bence ismét bizonyított a BBC világversenyen!

Idén először nyerte meg magyar fotós az ötvenedik évfordulóját ünneplő BBC világverseny madár kategóriáját! A BBC Wildlife Magazine és a Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében megrendezett pályázat kedd esti díjátadóján, melyet Katalin cambridge-i hercegné, a Természettudományi Múzeum fővédnöke is megtisztelt jelenlétével, egy újabb hatalmas sikert ünnepelhetett a hazai természetfotózás: Máté Bence lett az első magyar, akinek Nagy Göncöl című munkáját első díjjal jutalmazták a verseny madár kategóriájában.

Máté Bence képeit korábban már négy alkalommal is díjazták ebben a kategóriában, ám az első díjat most először sikerült megszereznie.
„Idén nem volt túl erős kollekcióm, ezért majdnem kihagytam az évet a BBC versenyen, de a legutolsó napon mégis úgy döntöttem, hogy legalább az esélyt megadom magamnak, hogy szerepelhessek ezen a jubileumi pályázaton, így végül egyetlen fotót küldtem be. Már annak is örültem volna, ha csak a kiállított képek között szerepelek. Örülök neki, hogy a zsűri felismerte a kép különlegességét, és újszerű látványvilágát egy olyan díjjal honorálta, amit korábban még soha nem kaptam meg” – mondta a legismertebb magyar természetfotós.

Bence így nyilatkozott a győztes fotó elkészültének körülményeiről: „A Nagy Göncöl című kép igazi technikai és etológiai kihívás volt. Sokéves előkészületi munka után, 74 lesben töltött éjszaka és rengeteg technikai kísérletezés eredményeképpen jött létre ez a fotó.
Olyan helyet figyeltem ki lesemnek, ahol a korábbi években éjszaka is láttam a madarakat tartózkodni. A képet állványra helyezett fényképezőgéppel, kézzel készítettem, nem pedig távirányítással, ezért rendkívüli elővigyázatosságra volt szükség a lesben való tartózkodáshoz, hiszen a legkisebb fény- vagy hanghatással is elzavartam volna a gémeket. A szürke gémek az egyik legfélénkebb madarak azon a területen ahol a kép készült, ezért nehéz feladat volt a halszemobjektív perspektívájából egy méternél közelebbről fotózni őket.
A legnagyobb fotótechnikai kihívást az jelentette a kép elkészítésénél, hogy a csillagok és a madár nem estek egy mélységélességi síkba. Ezért egy házilag épített, speciálisan erre a célra készített felszerelésre volt szükségem.”

A rangos pályázatra idén több mint 42 000 nevezés érkezett, összesen 90 országból. A neves természetfotósokból álló szakmai zsűri 10 főből álló szakmai zsűri 18 kategóriában választotta ki a 100 legjobb felvételt, melyeket október 24-étől a nagyközönség is megtekinthet a Természettudományi Múzeumban. A kiállítás ezután Ausztráliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Izraelben, Olaszországban, Lengyelországban, Dél-Afrikában, Hollandiában, Nagy-Britannia 10 városában és az Egyesült Államokban lesz látható.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles