8.8 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Itt a Sony legújabb leg-leg-leg-je: a tenyérnyi, 42 Mpixeles RX1R II

A Sony legújabb prémium kompaktja hátulról megvilágított full frame, 42,4 MP-es képérzékelővel, ZEISS® Sonnar T* 35 mm-es F2 lencsékkel, nagy sebességű AF-fel, visszahúzható XGA OLED képkeresővel, a világ első, állítható aluláteresztő szűrőjével és aluláteresztő szűrős szabályozással

A Sony bemutatta az elismert Cyber-shot RX kompakt fényképezőgépek legújabb darabját, a full frame-es RX1R II-t (DSC-RX1RM2-es modell).

Csatlakozva a világ legkisebb full frame fényképezőgép családjához tartozó RX1 és RX1R típusokhoz, az új RX1R II a legjobb képminőséget biztosítja a Sony kompakt fényképezőgépei közül. Ez főként az új fényképezőgép 42,4 MP-s nagy felbontású képérzékelőjének köszönhető, amelyet párosítottak egy hatalmas rekesszel és rögzített gyújtótávolságú ZEISS Sonnar T* 35 mm-es F2 lencsékkel. Mindezt pedig úgy finomhangolták, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozzák ki belőle.

Az új modellnek 30%-kal jobb az AF reakcióideje a díjnyertes RX1-hez képest, és a világ első állítható aluláteresztő szűrőjével is rendelkezik. Ennek három beállítása van, az „off”, a „standard” és a „high” a felhasználók kényelmét szolgálja az aluláteresztő szűrős képek korrekciójánál. Szintén kapott egy kényelmesen visszahúzható XGA OLED képkeresőt a szemmagasságban történő fényképezéshez, ami csak minimális méretbeli változtatást hozott elődeihez képest.

Magas minőségű képek, a tenyeredben
Az új RX1R II fényképezőgépet egy hátulról megvilágított, 35 mm-es full frame Exmor R® CMOS képérzékelővel látták el, ami megközelítőleg 42,4 valódi megapixelt tartalmaz, erőteljes BIONZ X képfeldolgozó processzorral párosítva. Ennek köszönhetően a képek nagyobb felbontást és érzékenységet érnek el, széles dinamikatartományban (ISO 100-25600, bővíthető 50-102400 értékig). A képérzékelő hátulról megvilágított szerkezete bővített áramkörrel és vörösréz huzalokkal gyorsabb információáramlást és körülbelül 3,5-ször gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint az eredeti RX1R, ezzel nagy sebességű teljesítményt biztosítva.

Kifejezetten a képérzékelőhöz készült a nagy rekeszű 35 mm-es F2 ZEISS Sonnar T* lencse, mely biztosítja a rendkívüli élességet a képek közepétől egészen a sarkokig. Az objektívhez tartozik egy egyedi Macro rekeszszerkezet, így az objektívtől csupán 14 cm-re lévő tárgyakra is fókuszálhatunk. Kilenc rekeszlemezzel rendelkezik, így egyenletes képeket készíthetünk, akár a hátteret szeretnénk lágyítani, akár ’bokeh’ hatást kívánunk elérni a leggyakrabban használt rekeszállásokban.

Az új fényképezőgép másik egyedi erőssége a rögzített kivitelezésű objektív, amely lehetővé teszi a képérzékelő és a lencsék lehető legoptimálisabb elhelyezését, így biztosítva a rendkívül nagy felbontást. Minél közelebb van a két elem egymáshoz, annál nagyobb szögben hatol át a fény a lencséken, és éri el a képkeresőt a részletgazdag és nagy felbontású képek létrehozásához. Ezenkívül a cserélhető objektíves fényképezőgépeknél általában használt redőnyzár helyett az RX1R II-ben központi zár található 1/2000 másodperces vakuszinkronnal, jelentősen lecsökkentve a váz méreteit.

Az új RX1R II tömörítetlen, 14-bites RAW képalkotást is kínál, ezzel maximálisan kihasználva a nagy átfogású képkereső előnyeit, miközben tömörített formátumot is támogat.

Nagy sebességű AF, a döntő pillanatok elkapásáért
Az RX1R II modell az első a Sony elismert RX sorozatú kompakt fényképezőgépei közül, amelyben megtalálható a Fast Hybrid AF funkció. A fényképezőgép képérzékelője 399 pontos fáziseltolásos AF ponttal dolgozik, melyek a képterület 45%-át fedik le – ez a világon jelenleg a legnagyobb AF lefedettség egy full frame képérzékelőbeni, – és 25 pontos kontrasztalapú AF ponttal dolgoznak együtt, így a fókuszreakció 30%-kal gyorsabb, mint az eredeti modellnél. Ezenfelül a fényképezőgép olyan fejlett mozgáskövető algoritmust használ, mely magasabb szinten képes követni a mozgó témákat, valamint AF-C módban akár fókuszálás után is. AF követés közben 5 képkocka per másodperc sorozatfelvételre is képes.

Az új modell fókuszfejlesztése magába foglalja a többállású Széles, Központi és Rugalmas AF terület beállításokat is, valamint a szemkövető AF-et (Eye AF) és a rögzített AF-et (lock-on AF).

A világ első állítható aluláteresztő szűrője
A digitális fényképezőgépek közül először az RX1R II olyan állítható aluláteresztő szűrőt használ, ahol a fotós manuálisan tudja állítani a felbontás és a moiré hatás mértékét, vagy a zajosodás szintjét a téma igényei szerint.

Az aluláteresztő szűrő három beállítással rendelkezik. Az „off” olyan hatást kelt, mintha nem lenne aluláteresztő szűrő és akkor a legalkalmasabb, amikor a felbontás kerül előtérbe, a „standard” a moiré hatás megszüntetése és a zajosodás között teremt egyensúlyt, míg a „high”, a moiré hatás és a zajosodás kiiktatására fekteti a hangsúlyt. Ennek az egyedülálló funkciónak a segítségével a fotós elérheti a kívánt képminőséget és felbontást, tárgyak fotózásánál a moiré hatást keltő nagy frekvencia esetén is, lényegében két fényképezőt kombinálva – egy aluláteresztő szűrővel rendelkezőt és egy anélkülit – egyetlen testben. Az aluláteresztő szűrős korrekció szintén elérhető, és a különböző beállítások hatásainak összehasonlítására is használható.

Új visszahúzható XGA OLED képkereső, dönthető kijelző, HD videó és még sok más
Az RX1-es szériában egyedülállóan az RX1R II-ben található meg a visszahúzható XGA OLED Tru-Finder , ami egyetlen gombnyomásra felugrik, vagy visszahúzódik. A képkereső ZEISS T* burkolatot és négy üvegelemet használ, beleértve a két aszférikus lencsét, melyek együtt dolgoznak a 0.74x -szeres nagyításon és a saroktól sarokig mindenhol tiszta képen, minimális torzulással. Az új fényképezőgép 3.0 típusú, 1,2 millió pontos WhiteMagic™ LCD kijelzőt használ, ami felfelé 109 fokban, lefelé 41 fokban dönthető, nagyobb fotózási szöget és több pozíciót biztosítva.

Filmkészítés esetén a fényképezőgép fejlett képérzékelője és processzora kivételesen részletgazdag videókat képes készíteni, alacsony zajszinttel. Támogatja a full HD 1920×1080-as videofelvételt, 60 perces, 30 perces vagy 24 perces keretek közt az XAVC S formátum használatával.

Az új RX1R II fényképező Wi-Fi® és NFC kompatibilis, valamint tökéletesen működik a Sony PlayMemories Mobile™ alkalmazással, amely elérhető Android™ és IOS felületen, ahogy a Sony egyre terjeszkedő PlayMemories Camera Apps™-jei is.

Hamarosan elérhető a PlayMemories Camera Apps „Smart Remote Control” alkalmazásának új változata. Ez lehetővé teszi a távirányítású fényképezést okostelefonon keresztül, valamint továbbfejlesztették a b-idő és sorozatfelvétel funkciót is, hogy illeszkedjen az új fényképezőgéphez. További információk itt találhatók: www.sony.net/pmca.

Az új Sony RX1R II full frame kompakt fényképezőgép 2015. november végétől lesz elérhető.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles