8.6 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Az első csillagszemű Nikon: D810A

Bemutatkozik a kivételes D810A, a Nikon első csillagfényképezéshez készült D-SLR fényképezőgépe

Amszterdam, Hollandia, 2015. február 10. A Nikon ma bemutatta a D810A modellt, az első csillagfényképezéshez tervezett FX formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépet. A számos különleges funkcióval rendelkező fényképezőgéppel lélegzetelállító 36,3 megapixeles képeket készíthet a kozmoszról.

A lenyűgöző D810A a nagyfelbontású Nikon mestermű, a D810 speciálisan módosított változata. Ez az újratervezett infravörös (IR) szűrőt tartalmazó, különleges D-SLR fényképezőgép négyszer érzékenyebb a hidrogén-alfa színképvonalra (amelynek hullámhossza körülbelül 656 nm). Először nyílik lehetőség arra, hogy egy Nikon fényképezőgéppel megörökíthesse a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködöket anélkül, hogy módosítani kellene a fényképezőgépet. Az új szűrő mellett a fényképezőgép rendkívüli ISO-érzékenysége és kiemelkedő felbontása, valamint számos speciális funkció a garancia arra, hogy a fotósok lenyűgöző részletességgel örökíthessék meg a mélyűr csodáit.

Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere szerint: „A D810A hatékony eszköz a fotósoknak a mélyűr-fényképezéshez. A D810 más modellekkel szembeni előnyeit figyelembe véve a választás egyértelmű volt: a Nikon nagy felbontású mesterművét alakítjuk át csillagfotózáshoz. Ezen a területen kulcsfontosságú a részletgazdagság és az abszolút mértékű pontosság – a D810 pedig mindkettőben élen jár.”

Nagy felbontású csillagfotózás

A D810A a Nikon D-SLR termékcsalád legnagyobb felbontású modelljének módosított változata – egy rendkívüli fényképezőgépről van szó. A felülmúlhatatlan részletességre tervezett FX formátumú érzékelő nagy kontrasztú 36,3 megapixeles képek rögzítését teszi lehetővé, úgy, hogy eközben a téves színek mértéke is minimális marad. A 200-12 800-ig terjedő szabványos ISO-tartomány akár 51 200 ISO egyenértékig is bővíthető, a 3D zajcsökkentés pedig magas ISO-értékek mellett is tiszta, gyönyörű felbontású képek készítését teszi lehetővé. A Nikon gyors és nagy teljesítményű EXPEED 4 képfeldolgozó rendszere új magasságokba emeli a fényképezőgép általános teljesítményét és a minimálisra csökkenti az elszíneződést.

Módosított infravörös (IR) szűrő

A D810A egy valóban kivételes fényképezőgép, amely a hagyományos D-SLR fényképezőgépekkel elérhetetlen eredményekre képes. A D810 megérdemelten népszerű a csillagfotózással foglalkozók körében: ideális az éjszakai égbolt megörökítéséhez, de egy szabványos fényképezőgép képérzékelője nem a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködök fényképezéséhez készült. Az általános D-SLR fényképezőgépek optikai szűrői a korlátozzák a látható fénytartomány vöröses komponensének rögzítését a vöröses színárnyalat elkerülése érdekében. Ezzel szemben a D810A optikai szűrőjének karakterisztikája úgy módosult, hogy a D810 modellel összehasonlítva a hidrogén-alfa színképvonal átvitele körülbelül a négyszeresére nőtt. Ennek köszönhetően a fotósok mostantól a fényképezőgép módosítása nélkül örökíthetik meg a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködök gyönyörű, valódi vörös színét. A D810A módosításai által nyújtott előnyök még csillagmezők fényképezésekor is megmutatkoznak.

Speciális funkciók

A számos speciális funkciót kínáló D810A ideális több olyan kihívás leküzdéséhez, amelyekkel a csillagfotózással foglalkozóknak rendszeresen szembe kell nézniük. A hosszú expozíció és az időzítési beállítások mellett egy új, manuális hosszú expozíciós mód is elérhető; ezzel akár 900 másodperces expozícióval is fényképezhet. Az expozíció során felmerülő belső rázkódások csökkentésének érdekében a fotósok bekapcsolhatják a fényképezőgép elektronikus első redőny zárját, amely még a legkisebb részletek esetében is csökkenti a mikro-elmosódás kockázatát. Élő nézetben való fényképezéskor a hosszú expozíció és az időzítési beállítások virtuális előnézete segít az élesség és a kompozíció megfelelő beállításában. És ahogyan azt már a D810 esetén megszokhatta, az Élő nézet képe akár 23x-ra nagyítható, így a kritikus élességállítási ellenőrzéseket abszolút precizitással végezhetők el. A kereső használatával történő fényképezéskor vörösen megvilágított virtuális horizont segít a szintezés ellenőrzésében.

Fényképezés maximális hatékonysággal

A D810A energiatakarékos kialakításának célja az volt, hogy a fényképezőgépet hosszú időn keresztül lehessen használni, és ennek köszönhetően akár több ezer képet is készíthet hosszú expozíciós idővel. A fényképezőgép nagy kapacitású EN-EL15 akkumulátora akár 3860 állókép1 rögzítését is lehetővé teszi egy töltéssel, további áramforrásokkal pedig még ennél hosszabb ideig is használhatja a fényképezőgépet. A Nikon külön megvásárolható MB-D12 multi power elemtartó markolata remekül együttműködik a fényképezőgéppel, és egy töltéssel akár 10 660 állókép rögzítését is lehetővé teszi.2 Az akkumulátor-használati sorrend a fényképezőgéppel állítható be. A fényképezési idő további bővítéséhez használja a külön megvásárolható EH-5b hálózati tápegységet (használatához az EP-5B tápcsatlakozó szükséges).

NIKKOR objektívek

A D810A egyik hatalmas előnye, hogy NIKKOR objektívekkel használható. A csillagfotózással foglalkozók elismerését világszerte kivívó NIKKOR objektívekkel maximálisan kibontakoztathatja a fényképezőgép 36,3 megapixeles érzékelője által nyújtott lehetőségeket. Egy ilyen nagy felbontású géphez elengedhetetlenek a csúcsminőségű objektívek: akár a gyorsaság és a nagy látószög a cél (amelyhez tökéletes az AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED objektív), akár a telefotózás (amelyhez pedig az AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II modell ajánlott), az FX formátumú objektívek garantálják a kiemelkedő eredményeket.

Főbb jellemzők:

36,3 megapixeles, FX formátumú érzékelő: lenyűgöző nagy kontrasztú képek, minimális mértékű téves színekkel.

Módosított infravörös (IR) szűrő: négyszer érzékenyebb a hidrogén-alfa színképvonalra (amelynek hullámhossza körülbelül 656 nm), mint a D810.

Hosszú expozíciós mód: akár 900 másodperces expozíció.

Elektronikus első redőny zár: lecsökkenti a belső rezgéseket az expozíció során, így a lehető legélesebb képet garantálja.

Lenyűgöző fényérzékenység: a 200 és 12 800 közötti szabványos ISO-tartomány akár 51 200 ISO-egyenértékig is kiterjeszthető.

Korlátlan sorozatfelvétel: készítsen lenyűgöző fénycsóvás fotókat. Rögzítsen annyi jó minőségű JPEG-formátumú képet, amennyit a memóriakártyák és az akku élettartama lehetővé tesz.

Élő nézet: a kép akár 23x-ra is nagyítható, a hosszú expozícióhoz és az időzítési beállításokhoz pedig virtuális előnézet jeleníthető meg.

Vörösen megvilágított virtuális horizont: a kereső használatakor is könnyedén ellenőrizheti a szintezést.

EXPEED 4:új szintre emeli a fényképezőgép általános teljesítményét.

Picture Control 2.0: az Egyenletes beállítás maximális dinamikatartományt biztosít a könnyebb utómunkához, a Tisztaság beállítás pedig a részletek finomhangolásához ideális.

Vezető AF-teljesítmény:az 51 pontos Multi-CAM 3500FX AF-rendszer konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).

Szabályozható színmegjelenítésű monitor: tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, 1 229 000 képpontos RGBW LCD-monitor. A színegyensúly és a fényerő bármely irányba eltolható.

Többterületű D-videó:teljes HD (1080p) felbontású videók FX és DX formátumban 50p/60p sebességgel. Videózáskor a teljes fényérzékenységi tartomány rendelkezésre áll, továbbá vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is.

RAW Size S: gazdag tónusátmeneteket kínáló, 12 bites, tömörítetlen Nikon NEF-fájlok a gyorsabb képátvitel és a gördülékenyebb utómunka érdekében.

Gyors, strapabíró zárszerkezet:a kevlár/szénszálkompozit anyagú záregység kioldási késedelme 52 ms, standard életciklusa 200 000 kioldás, a záridő 1/8000 és 900 mp között állítható.

Nagy kapacitású EN-EL15 akkumulátor:rendkívül helytakarékos és könnyű lítiumion akkumulátor 1900 mAh (7,0 V) kapacitással. Akár 3860 állóképet is rögzíthet1 egyetlen feltöltéssel.

Adattároló:két kártyanyílás a zökkenőmentes fotózás érdekében. Egy CF kártyanyílás a nagy sebességű UDMA 7 kártyákhoz, egy SD kártyanyílás pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású SDXC és UHS-I kártyákhoz.

Tartós magnéziumötvözet váz:tartós magnéziumötvözet váz: a D810A fényképezőgépet hatékony tömítőrendszer védi a nedvesség és a por ellen.

Vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat: Ethernet és vezeték nélküli LAN támogatása. A csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 adatküldőt és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni.

Külön megvásárolható tartozékok: a fényképezési idő további bővítéséhez használja az MB-D12 multi power elemtartó markolatot, vagy az EH-5b hálózati tápegységet (használatához az EP-5B tápcsatlakozó szükséges).

Megjegyzés:
1 A beépített vaku használata és a képek megtekintése nélkül végzett Nikon tesztek eredményei alapján. A CIPA-szabványok alapján kb. 1200 kép rögzíthető egy töltéssel, ha a beépített vakut az expozíciók felénél használják.
2 A Nikon beépített vaku használata nélkül végzett tesztjei alapján. A CIPA-szabványok alapján kb. 3270 kép rögzíthető egy töltéssel, ha a beépített vakut az expozíciók felénél használják.

Ha a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el a következő webhelyre: www.europe-nikon.com

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles