6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Az ANJA NIEDRINGHAUS emlékére alapított díj legelső díjazottja: HEIDI LEVINE

Az Anja Niedringhaus bátorságának és elhivatottságának emlékére alapított díjjal az International Women’s Media Foundation (Iwmf) azok előtt a fotóriporterek előtt akar tisztelegni, akik életüket kockáztatva mindent megtesznek azért, hogy fényképeikkel a világ elé tárják a háborús, konfliktusokkal sújtott területek embertelen történéseit.

Anja Niedringhaus, Pulitzer díjas német fotóriporter, 2014 április 4-én vesztette életét egy merénylet során Afganisztánban, ahol az elnök választás eseményeit dokumentálta. Karrierje 1990-ben kezdődött a balkáni háború eseményeinek megörökítésével. 2002-től az Associated Press munkatársaként elsősorban Közép-Keleten, Afganisztánban és Pakisztánban dolgozott. 2005-ben kapta meg a Pulitzer díjat.

A díjat elsőként a Jeruzsálemben élő, háromgyermekes, amerikai Heidi Levine kapta meg, aki a zsűri szerint úgy közvetíti fényképein a Gáza övezetben zajló háborút és feszült légkört, hogy közben, a megélt tragédiák ellenére is, átsüt a képein a rajtuk szereplő emberek iránti mély együttérzése és még a legdurvább, legbrutálisabb képeiben is van valami harmónia és költői kiegyensúlyozottság.

Heidi Levine így kommentálta a díjat:
“Tisztában vagyok vele, hogy az emberek többsége nem érti, miért csináljuk. Olyan helyekre megyünk, ahonnan mások menekülnek, és kötelességünknek érezzük, hogy ezt tegyük. Ez a díj segít, hogy még inkább megalkuvás nélkül higgyek abban, amit csinálok”.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles