10.7 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Steiner Gábor: A jó fotóstáska csak vágyálom?

Nagy a választék, mégsem egyszerű a választás

E sorok szerzője számos fotós táskát kipróbált már, vállon, háton, övön, mellkason: Olcsóbbat, drágábbat, de nem igazán sikerült olyan eszközt találni, ami maximálisan megfelelne az elvárásoknak.

A fotós táskát sokan csak valamiféle kiegészítőnek tekintik, és ennek megfelelően nem is fektetnek hangsúlyt a megfelelő kiválasztására. Ez az állítás legtöbbször csak addig marad igaz, amíg egyszer nem kell hajnaltól éjszakáig cipelni a felszerelést, és mindjárt kiderül, hogy a táska minősége szinte egyenértékű a kameráéval.
A ma Magyarországon kapható választék szinte ugyanaz, mint bárhol a világon. Rengeteg gyártmányból válogathatunk, a néhány ezer forintos távol keleti táskától a legnagyobb gyártók termékeiig, int a Kata, a LowePro, vagy a Domke, amelyek korábban profi gyártóként voltak számon tartva, a hozzájuk igazodó magas árral, de az idők változásával nyitottak az amatőr szegmens felé is, és számos új termékkel bővítették kínálatukat. A tapasztalat azt mutatja, hogy, bár a távol keleti táskák megjelenése egyre vonzóbb, tartósságuk általában hagy kívánnivalót maga után. Az éleknél gyorsan kikopik a vékony anyag, ráadásul a táskák falának kis vastagsága sem igazán védi meg a felszerelést, egy-egy komolyabb fizikai behatás esetén.

Követelmények
A táskaválasztás két alapszempontja maga a táska és a vállszíj.
Elsősorban azt kell tisztáznunk, mekkora az a felszerelés, amit be szeretnénk pakolni. Érdemes a felszerelés minimalizálására törekednünk, hiszen a legjobb táska is kényelmetlenné válik, ha hosszú távon cipeljük magunkkal. A méret kiválasztásakor legyünk arra is figyelemmel, hogy a felszerelés bepakolása után maradjon némi üres hely, esetleges további eszközök, személyes holmi számára. A modulrendszer itt is hasznos találmány, hiszen egy-egy kiegészítő táska olykor igen jó szolgálatot tehet. A helykínálat mellett az elrendezés is fontos. A legtöbb táska belseje tépőzáras elválasztókkal átrendezhető, így akár naponta az épp aktuális igényeinkhez alakítható. Egyre gyakoribb elvárás az is, hogy a táska helyet biztosítson a notebook számára is, mivel digitális felvételeinket így azonnal fel is dolgozhatjuk, mi több, az Interneten továbbíthatjuk is. Sokan nem is gondolnák, hogy a táska bélése színének is jelentősége lehet, mindaddig, amíg nem kell sötétben dolgoznunk. A Kata volt az első, aki ezt felismerte, és a táskáit sárga anyaggal bélelte, így a keresett eszköz megtalálása sötétben sem okoz gondot.
A térkínálat mellett fontos, hogy a fenéklemez és az oldalfalak kellően védjék a felszerelést. Ezek másik szerepe, hogy táskát mereven tartsák, az ne „essen össze”, pl. vállra akasztva, mert így az eszközöket nehezebb munka közben kivenni, betenni, cserélgetni. A mai táskák jó része nem felel meg ennek az elvárásnak, a súlycsökkentés jegyében vékonyabbak és hajlékonyabbak lettek a válaszfalak, ez pedig a védelem rovására megy, például ha a táskát egy határozottabb mozdulattal tesszük le.
A legjobb táska sem ér semmit, ha nem tudjuk megfelelően viselni. A vállszíjjal szemben igen sokrétű az elvárás, hiszen, hosszú távon kényelmesnek kell lenni, miközben biztosítania kell a táska könnyű mozgathatóságát, hogy szükség esetén gyorsan juthassunk felszerelésünkhöz. Válltáska esetén például általában a hátunkra tolva szállítjuk a felszerelést, használat közben viszont magunk elé kell húznunk azt. Hátizsák használatakor annak gyorsan levehetőnek kell lennie, míg az egyre népszerűbb testtáskáktól ugyanazt várjuk el, mint vállra akasztható társaitól.

Válltáskák
Vitathatatlan, hogy a válltáska még ma is a legnépszerűbb típus, hiszen ebből a legegyszerűbb menet közben kivenni a felszerelést. A válltáskáknak pedig számos hátrányuk van, amiből talán legfontosabb, hogy egyoldalúan terhelik a gerincet, ami hosszútávon tartós nyaki, gerinc és vállfájdalmakhoz vezethet. Ha válltáskát használunk, válasszunk olyant, amelynek szíja elég hosszú ahhoz, hogy a nyakunkon átvetve hordozzuk, bár ebben az esetben, ha a táskát a hátunkra toljuk, a szíj a mellkasunkat nyomhatja. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes azonban néhány próbát tenni, hiszen mind a vállszíjak, mind testünk méretei különbözőek, ezért a legmegfelelőbb szíj kiválasztása csak így lehetséges. Sok esetben szállításkor a nyakunkon átvetve, munka közben viszont az adott oldali vállunkon viseljük a táskát, ekkor azonban a vállszíj hosszát minduntalan át kell állítanunk, így a gyors hosszállítás egy vállszíjnak nem elhanyagolható tulajdonsága.
A vállszíj tartozéka a vállpárna is, aminek minősége, kialakítása sokat számít a kényelem szempontjából. A jól tapadó vállpárna segít a táska stabilan tartásában, ám ugyanez megakadályozhatja, hogy a táskát könnyen a hátunk mögé tolhassuk. Ritka az olyan vállpárna, amely úgy enged szabad mozgást a vállszíjnak magában, hogy közben maga nem mozdul el a helyéről. A táska stabilan tartásában jó szolgálatot tehet a derékpánt is. Egyes válltáskákhoz gyártójuk hátizsák-szerű vállpántokat is kínál, így a szállítás kényelmesebbé tehető.
A válltáskák belső elrendezése minden gyártmány esetében hasonló. Benne az eszközök általában egy rétegben helyezkednek e, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan hozzájuk férjünk. A kisebb és ritkábban használatos kiegészítőket, mint pl. a közgyűrűsor akár két rétegben is elhelyezhetjük, természetesen elválasztó párnával. Válasszunk olyan táskát, amelynek elején és oldalain zsebek találhatók, a kisebb holmik számára. Jó, ha ezek a zsebek is tartalmaznak valamilyen elválasztót, vagy több rekeszre vannak osztva, mert így tartalmuk kevésbé sérülhet. A válltáska hátsó zsebe elegendő helyet kínálhat akár A4 méretű dokumentumok számára, míg a vállszíjon tépőzárral kisebb tokokat helyezhetünk el. A komolyabb táskáknak tartozéka a kétoldalú esőkabát, amelynek ezüstös oldala erős napsütésben segít a felszerelés hő elleni védelmében is. Néhány táska használatát megkönnyíti a fedélen elhelyezett zipzár, amelyen át a táska kinyitása nélkül cserélhetünk objektívet. Igaz, ha a megoldás nem megfelelő, pl. a zipzár fémből van, a nyíláson keresztül kivett eszköz megkarcolódhat.

Hátizsák
A hátizsákok sok tekintetben megegyeznek a válltáskákkal, kapacitásuk azonban mérettől függően nagyobb felszerelés szállítására teszik alkalmassá őket. Hátrányuk azonban, hogy a felszereléshez csak a hátunkról történő levétel után férhetünk hozzá, így akciófotózásra nem igazán alkalmasak. Viselésük azonban – főképp hosszú távon – határozottan kényelmesebb és egészségesebb is, hiszen a gerincoszlopot egyenletesen terheli, ha megfelelő vállpántokkal és vállpárnákkal látták el, amelyek egyenletesen osztják el a súlyt a vállcsontokon. A széles derékpánt a hátizsákon is jó szolgálatot tesz, egyrészt a kényelem miatt, ráadásul a rajta kialakított fülekre tokokat rögzíthetünk, amelyekbe munka közben átkerülhetnek a szükséges eszközök, pl. objektívek. Más hátizsákok egyes rekeszei oldalra is nyitható, így pl. a teleobjektívhez a zsák levétele nélkül is hozzáférhetünk. Igaz, az még kérdéses marad, mihez kezdünk a kezünkben lévő levett objektívvel.
A fotós hátizsákoknak alapvetően két típusuk van. Az egyik kizárólag a felszerelésnek biztosít helyet, míg a kettéosztott másik típusban a hagyományos hátizsák funkció is megtalálható. Az ilyen hátizsákok között olyan is akad, amelynek fotós része leválasztható és válltáskaként külön is használható.

Testtáska
A testtáska, mint fogalom sem létezik túl régen. A divatcégek találták ki a fiatalok számára a lényegében egyetlen vállpánttal ellátott hátizsákot, amelyet a testen keresztben átvetve lehet viselni, ami magas fokú kényelmet biztosít még akkor is, ha a táskát megpakoljuk. A fotóstáska-gyártók gyorsan magukévá tették az ötletet, amit tovább is fejlesztettek. Így alakult ki az a táskatípus, amit a hátunkon függőlegesen viselünk, és szükség esetén egyetlen mozdulattal magunk elé húzhatjuk, vízszintes helyzetbe. Így a nyílás felülre kerül, és a felszereléshez úgy férünk hozzá, mint egy válltáska esetén.
Sokoldalúságban talán a Kata 3N1 táskáját érdemes a választékból kiemelni, ami viselhető hagyományos hátizsákként, valamint jobb- és baloldalas testtáskaként. Ez utóbbi fontos tulajdonság, hiszen a legtöbb gyártó csak a jobbkezes ügyfelekre koncentrál.

Kofferek
A fotós kofferek leginkább a felszerelés hosszú távú szállításához használhatóak. Felépítésük robosztus, kívül ütésálló, törhetetlen műanyagból vagy fémből, belül vastag szivacs elválasztókkal, amelyek még akkor is megvédik eszközeinket, ha például a repülőgép csomagteréből ejtik ki a bőröndöt. A belső rendszerint szinte teljesen szabadon átalakítható. Ennek egyik megoldása a sínekbe csúsztatható, átrendezhető válaszfalak alkalmazása. A másik típus tömör szivacs béléssel érkezik, amely ügy van perforálva, hogy a felszerelés darabja méretének megfelelő nyílások legyenek benne kialakíthatóak. Ennek természetes hátránya, hogy egy idő után a szivacsbélést cserélnünk kell, ha változik a felszerelésünk.
Magyarországon leginkább a B&W, a HRPC, az Ambalia, a LensPen és a Rimowa kofferei elérhetők.

Övek, mellények
A fotós övek modulrendszerük miatt tettek szert népszerűségre. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően mindig olyan számú és méretű tokot szerelhetünk rájuk, amilyeneket az adott felszerelés megkíván. Ez beruházás szempontjából sem elhanyagolható tulajdonság, mivel a táskák számát folyamatosan bővíthetjük azután, hogy elindultunk egy alapkészlettel, amiben maga az öv, a gépváz-, és egy két objektív tok található. A LowePro nagyobbik öve kompatibilis egyes táskákkal is, mi több, a későbbiekben mellénnyé is bővíthető, ami további lehetőségeket kínál, ráadásul így a felszerelés súlya egyenletesen oszlik el a testünkön.
A mellények a modulrendszerű övekhez hasonlóan teszik lehetővé, hogy táska nélkül is a kezünk ügyében legyen felszerelésünk, bár korlátozottabb funkcionalitással, hiszen legtöbbször nem bővíthetőek, ugyan erre is akad példa. A mellények általában ól szellőző anyagból, több helyütt hálós megoldással készülnek, így a legnagyobb melegben is gond nélkül viselhetők.
A mellények és testtáskák átmenetének tekinthető a profi fotósok által egyre kedveltebbek amerikai NewsWear termékeinek egyike, a Chestvest, amely egyesíti az öv, a mellény és a válltáska előnyeit. Szállításkor válltáskaként funkcionál, míg munka közben mellény-övként használhatjuk. Egyetlen hátránya – ami a súlyát tekintve előny is lehetne -, hogy az egyes tokokban semmiféle bélés nincs, ami védené tartalmukat az egymáshoz koccanástól, ütődéstől. A Chestvest több változatban is kapható, külön hölgyek és férfiak számára, azonban Magyarországon – a népszerűségét ismerve – érthetetlen okból, nem kerül forgalomba, csak az Interneten rendelhető meg, a www.newswear.com honlapon.

Kompakt tokok
A fentiek mellett egyre nagyobb szerepe van a kompakt fényképezőgép tokoknak is, annak ellenére, hogy sokan cserélik le zseb-gépeiket tükörrelexesre. A Kompakt tokok számos méretben és változatban készülnek, így velük akár a divathoz is alkalmazkodhatunk. Kaphatók övre- és nyakba akasztható változatban, különböző kivitelben, amelyek között olyan is található, amely a napközben szükséges apróságoknak (térkép stb.) és helyet biztosít.

Steiner Gábor

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles