3 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

A pillanat megfagyasztása képen és videón: Magyar Ádám munkája

A mozgó film megfagyasztott pillanatát sokan Mátrix effektnek hívják az 1999-ben bemutatott Mátrix trilógia első részében használt, addig nem látott megoldás miatt és eddig egy másodpercnyi film létrehozása érdekében 25-30 kamerát kellett csatasorba állítani, ahogy az alábbi videón is láthatjuk.

Az így készült képeket filmmé fűzték össze, így tudunk körbesétálni egy mozdulatlan embert, szökőkutat, száguldó autót.

Eddig.

Magyar Ádám, ahogy korábban a Magyar fotóművészet az új évezredben, Nemzeti Galériában tartott kiállításán is megjelent, folytatta munkáját és mostanra világméretű érdeklődést váltott ki felvételeivel.

Az alábbi tárlatvezetés 13. percénél a tárlatot vezető mesél a munka körülményeiről:

 

A teljes tárlatvezetés megtekinthető itt:

 

A kiállított képei 2012-ben az Index Nagykép mellékletében is megtekinthetők (link alább)

Magyar Ádám egyetlen, saját készítésű kamerával oldja meg ezt a hasonló feladatot, bonyolult állványrendszer helyett az állomásra beérkező metrószerelvényt használva, réskameráját a mit sem sejtő utasokra irányítva.
(A réskamerát eredetileg célfotók készítésére használták pl. ügetőn, ahol a nagy filmsebességű mozdulatlan kamera a célszalag átszakítását dokumentálta nagy precizitással)

Ezek után otthon, saját készítésű programjával ízekre szedi az így készült filmkockákat és panorámaképet vagy az alább látható videót tudja elkészíteni belőle.

Ez a felvétel egy tokiói állomáson készült:

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles