20.2 C
Budapest
Saturday, May 18, 2024

Miért tetszik a Samsung NX300?

Aki részt vett a Samsung legújabb tükör nélküli cserélhető objektíves gépének jól szervezett bemutatóján a Beton Stúdióban, valószínűleg több bővített mondattal tud válaszolni a címben feltett kérdésre. A frappáns szakmai bemutató után a résztvevők öt jól átgondolt helyszínen próbálhatták ki, áll-e olyan jól az NX sorozat legújabb tagja a kezükben, mint Usain Boltnak – és van-e olyan gyors a kis MILC, ahogy a világbajnok sportoló jelenléte sugallja.

Az én szimpátiámat meglepő rekordsebességgel nyerte el az okos kis gép, ami azért olimpiai arany szintű eredmény, mert nem vagyok könnyű eset, és a hasonló termetű gépekkel való eddigi eddigi kapcsolataimat feloldhatatlan ellentétek árnyékolták be. Az első, meglehetősen egyszerű ámde orvosolhatatlan problémámat mindjárt épp az szokta okozni, amit a gyártók előnyként tálalnak: a miniatűr méret. A nagytestű tükörreflexes gépek telt idomaihoz szokott átlagos méretű kézzel egyszerűen nehéz fogást találni egy túl kicsi gépen, és hiába vigasztalja magát az egyszeri fényképezőgéphasználó a “nem a méret a lényeg” közhellyel és a kényelmes internetes megosztás lehetőségével, ha maga a képkészítés kényelmetlen. Itt viszont a gép arányai olyan szerencsésre sikeredtek, hogy kivételesen nem aktiválódtak a saját tenyérméretemből adódó problémáim, amikor pedig egy 18-200-as objektívre cseréltem a géphez gyárilag járó 18-55mm-est, nagy meglepetésemre nem rántotta előre a gépet, hanem egy kifejezetten kellemes súlyeloszlású és kényelmes fogású eszközt kaptam, amelynek így, az első akadályon túl szívesen megismerkedtem a további paramétereivel is.

ISO 1600, f5.6
ISO 3200, f11
Samsung NX300, ISO 1600, f5.6 Samsung NX300, ISO 3200, f11

A gép gyorsaságát egy dekázó bajnok hölgy és lendületesen pörgő balett-táncosok mozgásának megörökítésén próbálgattuk, sikerrel. A Hybrid AF rendszer 105 pontos mérőráccsal valóban gyors fázis- és kontrasztérzékelést tesz lehetővé, a 20,3 megapixeles APS-C méretű CMOS szenzor garantálja a kiváló minőségű fotókat. Az ISO értékeket 100-tól 25600-ig választhatjuk meg, így a kedvezőtlen fényviszonyok sem szabnak határt az alkotókedvnek. A maximális záridő 1/6000 másodperc, a sorozatfelvételnél 8,6 fps sebességre képes a gép. A technikai paraméterek közt mindenképpen meg kell említeni az NX300-as 84mm-es (3,31”) képátlójú AMOLED kijelzőjét, amellyel a képek készítése és visszanézése tényleg felhasználóbarát módon valósul meg. A hibrid érintőképernyő, valamint az ötgombos manuális kezelőfelület egyszerű kezelést nyújt, a kihajtható kijelzőt használva szabadon választhatjuk meg a fotó készítésének szögét.

ISO 6400, f5.6
ISO 6400, f5.6
Samsung NX300, ISO 6400, f5.6 Samsung NX300, ISO 6400, f5.6

Kipróbáltuk a Samsung 45mm-es 2D/3D objektívét is, amely a világ első egyobjektíves, állóképek és 1080p felbontású Full HD videók készítésére is alkalmas 3D-s rendszere.

A mellékelt galériában módosítás nélkül láthatók a Beton Stúdióban különféle objektívekkel és beállításokkal készült felvételek, az EXIF adatokból kiderül, milyen beállításoknál hogy teljesített az új MILC. A Samsung NX300-zal készült képek mellett egy másik gyártó szintén tükör nélküli, cserélhető objektíves, de jelentősen magasabb árkategóriájú gépével azonos helyszínen készült képeit is bemutatjuk, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy illusztráljuk, a legújabb Samsung modell felveszi a versenyt saját kategóriáján túli gépekkel is. Természetesen egy ilyen rövid találkozás nem alkalmas részletes és mindenre kiterjedő termékteszt készítésére, de az első benyomások több mint biztatóak, az NX300 akár profi fotósok második gépeként is megállja a helyét.

Attraktív modellek
Professzionális vendéglátás
Attraktív modellek Professzionális vendéglátás

Amennyiben beigazolódik Kunos Balázsnak, a Samsung divízió vezetőjének előrejelzése, és a jövő az okoskameráké lesz, az NX300 könnyen és jogosan válhat az okostelefon-használók kedvencévé: Wi-Fi hálózatokhoz is képes csatlakozni, így a felhasználók azonnal átmásolhatják kedvenc fotóikat a fényképezőgépükre vagy okostelefonjukra, táblagépükre. Utóbbihoz mindössze le kell tölteni az a Samsung SMART CAMERA alkalmazást, amely Android és iOS platformon is elérhető. Az NX300 képes felismerni, és vezeték nélkül is csatlakozni az okostelefonokhoz, továbbfejlesztett Wi-Fi csatlakozási lehetősége biztosítja a felhasználók számára, hogy a fényképezőgép DIRECT LINK gombjának megnyomásával közvetlenül a fényképezőgépről osszák meg képeiket a különféle közösségi weboldalakon. Emellett az AllShare Play funkción keresztül a képeket automatikusan felhő alapú tárhelyre menthetik.

A Samsung NX300 SMART kamerának a 18-55mm F3.5-5.6 OIS III objektívet és az Adobe Photoshop Lightroom 4 DVD-ROM-ot is tartalmazó készlete várhatóan bruttó 199 900 forintos kiskereskedelmi áron lesz kapható április közepétől.

Azoknak, akik még mindig bizonytalanok, ajánlom Vigh Attila termékbemutató előadását és Winkler Nóra személyes megjegyzéseit.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,499RajongókTetszik
197KövetőKövetés
756FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles