11.8 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Három kérdés fotópályázatokról és „fotópályázatokról”

Shakespeare-rel szólva, „a rózsa, bárhogy hívják, éppoly illatos”, de attól, hogy valamit elkezdünk rózsának nevezni, még nem lesz jó illatú. Bizonyos „fotópályázatokról” messziről bűzlik, másokról közelebbről megszimatolva érezhető az összetéveszthetetlen marketing kampány-aroma. Azt szeretnénk most megtudni, csavarja-e vagy sem ez a szag a fotósok orrát?

A régi és/vagy rendszeres Fotoklikk-olvasók jól ismerik arra irányuló törekvéseinket, hogy minél teljesebb hazai- és külföldi fotópályázat-ajánlóval segítsük a fotósok munkáját. Az utóbbi időben a sajtófigyelés során folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy átlagosan egy valódi fotópályázat jut 5-6, a kiírók által fotópályázatnak nevezett, általunk egész más kategóriába sorolt akcióra. Nem meglepő ez a tendencia, a fényképezés egyre népszerűbb szabadidős tevékenységgé válásával párhuzamosan nő azok száma is, akik ezt szeretnék meglovagolni saját céljaik érdekében. Egyre több marketing-szakértő gondolja úgy, hogy a népszerűséghajhászás legkézenfekvőbb eszköze „fotópályázat” fedőnevű, többnyire facebookon megvalósított, lájkolók és ingyen felhasználható képek gyűjtésére szakosodott akciók indítása. Fotósok érdekeit védő honlapként az ilyen akciók jóhiszemű kiíróit igyekszünk tájékoztatni arról, mit is tartalmaz egy korrekt, a pályázók érdekeit és szerzői jogait tiszteletben tartó pályázati kiírás, és odafigyelünk arra, hogy a fotoklikk ajánlójában megjelentetett pályázatok tényleg pályázatok legyenek. Régi olvasóink emlékezhetnek azokra az időkre, amikor kalózzászló jelölte az aggályos pályázatokat, mostanában jobb megoldásnak tartjuk, ha egyszerűen nem is publikálunk ilyet, hiszen a negatív reklám is reklám.

Azokat a pályázatokat, ahol nem a fotós tehetsége és kreativitása számít, hanem az, hogy kinek van több ismerőse a facebookon, szívesebben nevezném „közösségi fotós játéknak”, mint fotópályázatnak, hiszen ennyi erővel testsúly alapján is eldönthetnénk, kié a legjobb kép, de vajon mit gondolnak erről az olvasók? Ki miért szereti/nem szereti a facebook-alapú pályázatokat? Szívesen olvasunk minden hozzászólást, várjuk a személyes tapasztalatokat e-mailben vagy kommentben a cikk alatt.

Eddig úgy gondoltam, nem szeretném félrevezetni a FotoKlikk nagyrészt fotós vagy fotográfia iránt komolyan érdeklődő olvasóit azzal, hogy rákattintanak, hogy “fotópályázat”, aztán a fejükhöz kapnak, hogy á, csak valami kinekvantöbbhaverja-játék a képekkel (jó esetben nem a képek rovására). De lehet, hogy ez csak az én hipotézisem? Előre is köszönjük a munkánkat segítő véleményeket.

Amennyiben itt alul nem látszódna a körkérdés akkor ide klikkelve elérhető.

Köszönjük a segítséget!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles