3 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

A fotós mindennapok svájci bicskája: Apotop Wi-Copy

Nyakig benne vagyunk a tavaszban, holnapután talán átcsapunk a nyárba, legtöbbünknek elkezd jobban bizseregni a mutatóujja és venné a gépet, menne a terepre.
Ilyenkor előkerül a nagy hátizsák és próbáljuk azt minél könnyebbre varázsolni.
Ebben segíthet egy vadonatúj eszköz, az Apotop gyártotta Wi-Copy, a korábban gyártott Wi Reader Pro továbbfejlesztett változata.

Szinte minden mai eszközünk folyamatos tápellátásra szorul, legtöbb eszközünk netes kapcsolattal rendelkezik, azon kommunikál a külvilággal, utazáskor meg kell oldanunk egy csomó feladatot, ki kell találnunk hogyan fogjuk életben tartani vagy csak összekötni egymással megszokott eszközeinket nomád körülmények között. Ugyanakkor feladatot ad a készült képeink videóink pontos mentése, a háttértáraink felszabadítása, gondozása is.

Ezekre a problémákra adhat megoldást egy kis fekete doboz, amelyet könnyen magunkkal vihetünk és mint egy igazi svájci bicska többféle funkciót is kínál számunkra.

Nézzük, milyen pengék vannak ebben a bicskában?

  • Hordozható külső akkumulátor pl. telefon, tablet töltése
  • Wifi router, amivel tabletek és telefonok között másolhatunk internet nélkül is.
  • Wifi hotspot, internetre csatlakoztatva kábelmentes megosztó központot kapunk
  • Wifi jelerősítő, gyenge jelű wifi jelünk hatótávolságát növelhetjük
  • SD kártya olvasó és USB háttértár kezelő, médianézegető, wifi kapcsolattal
  • Gyors fájlmásoló SD és USB eszközök között
  • Biztonsági adatközpont kábeles vagy kábelmentes eléréssel
  • Wifi központ iPad, iPhone és Apple Tv között
  • Samba fileszerver

Nézzük részletesebben!

5200 mAh akkumulátor

Rég volt már, amikor a telefonunkkal akár egy hétre is elutazhattunk a világ végére is, mert az akkori képernyőjéhez, szolgáltatásaihoz elegendő volt az akkumulátor kapacitása. A mai érintőképernyős telefonokat, phableteket (nagyképernyős telefon un. phonetablet) és tableteket naponta kell etetni, ha használjuk őket. A Wi-Copy akkumulátorával többször is feltölthetjük vagy folyamatos működésben tarthatjuk készülékeinket, ráadásul 2 Amperes töltő képességének köszönhetően egyszerre akár két telefonnal vagy egy tablet töltésével is megbirkózik.

Wifi hotspot és router

Biztosan előfordult már mással is utazás közben, hogy a szálloda szobájában csak kábeles internetet talált, de szerette volna a telefonjáról a fényképeket megosztani.
A készülékkel saját wifi hotspotot hozhatunk létre, a kábelre dugva azt, így használhatjuk tabletünket és telefonunkat is (nem beszélve a wifi képes egyéb eszközeinkről – kamerák, videókamerák) akár egy időben is. A funkciót a beépített akkumulátor 8 órán át biztosítja.
Internet kábel nélkül használva egy maximum 5 eszköz részére létesíthető hálózat, amin belül könnyedén másolhatunk a készülékek között, sőt a tartalmak nemcsak másolhatók, de le is játszhatók, meg is nézhetők telefonon, tableten és a képernyő másoló technikák használatával akár nagy monitorokon is.

Wifi erősítő

Előfordult már, hogy a vastag falak vagy egy tér zegzugos kialakítása elnyelte a wifi jelet és ahol használni szerettük volna, oda már nem jutott? Erre ad megoldást egy wifi erősítő vagy ismétlő, ami a vett jelet tovább sugározza. De használható gyengébb telefon hotspot jelének erősítésére is. A Wi-Copy egyszerűen felerősíti a gyengébb wifi jelet, így nagyobb átviteli sebességet nyerhetünk vele. A funkciót a beépített akkumulátor 8 órán át biztosítja.

SD kártya vagy Usb pendrive böngészése

A készülék egy USB és egy SD kártya aljzattal is rendelkezik, amibe helyezett eszközeink tartalmát megtekinthetjük telefonunkon, tabletünkön mivel ingyenes iOS és Android applikációt használhatunk az eszközhöz. A legnépszerűbb fileformátumok meg is nézhetők, videókat akár le is játszhatjuk ha tudni akarnánk még pontosabban mi felesleges, mit is törölhetünk a háttértárunkról.,

Biztonsági másolat készítése vagy az SD kártya leürítése

Az egyik legjobb funkció, hogy a két eszköz (kártya és az USB-re dugott eszköz) között mozgatni, másolni is tudunk, így akár biztonsági másolatot is készíthetünk oda vagy vissza, kedvünk szerint. Így mentesülünk egy sokkal nehezebb notebook cipelésétől és macerásabb feltöltésétől.

Ha utazás közben nem akarunk végtelen számú Sd kártyát hordani magunkkal vagy csak szeretnénk a készült képekből két példányt tartani magunknál, jó ötlet lehet rendszeresen átmásolni egy nagyobb pendrive-ra, háttértárra a kártya tartalmát.
A szokatlanul nagy akkumulátoros kapacitás miatt a rádugott merevlemezes háttértárat (USB 2, akár 3 TB) is működtetni tudjuk akár a semmi közepén is.

Régebben amikor a nagyon gyors memóriakártyákat csillagászati összegekért árulták (a gyors kártyák most sem olcsók) akkor merevlemezes háttértárakat használtunk, ami elemmel működött és gombnyomásra a belehelyezett kártyát átmásolta a lemezre, így folytathattuk a munkát fotótúránkon. Mai megfelelője ennek ez a Wi-Copy, de alternatíva lehet egy kisméretű notebook is, ami lényegesen nagyobb helyet foglal és nem mindig mutat jól egy túrazsákban.

Persze gondoljunk a biztonságra is. Amikor átmozgatjuk a képeinket a háttértárra, még mindig csak egy példányban lesz meg nekünk, de ha két háttértárra tudjuk kimásolni ugyanazt az anyagot, nagyobb eséllyel éli túl egy túra során bekövetkező kisebb megpróbáltatásokat is.

Tulajdonképp egy nagyon jó multifunkciós eszközt ismertem meg a WI-Copy termékben, elégedett vagyok vele, attól tartok még egy sor lehetőséget nem is tudtam kihasználni, hisz pl. a beépített Samba fileszervert már csak igazi ínyencek tudják értékelni és használni, a könnyed és egyszerű használatot kedvelők emiatt ne is aggódjanak, nincs bekapcsolva.

Köszönjük a tesztpéldányt a Pálvölgyi Digitálnak, ahol ez és egyéb Apotop termékek is beszerezhetők.

További száraz tények:
– akkumulátor kapacitás: 5200 mAh Li-Polymer akkumulátor
– WiFi használati ideje: max. 8 óra
– adatátviteli sebesség: max. 150 Mbit/s
– szabványok: IEEE 802.11 b/g/n
– maximális kimeneti áram: 2.1A
– biztonság: WEP, WPA/WPA2, WPA-titkosítás
– hálózati protokoll: SAMBA/FTP/HTTP/DLNA
– kártyafoglalat: SD/SDHC/SDXC
– fájlrendszer támogatás: FAT16, FAT32, exFAT, NTFS
– olvasás/írás sebessége: 2,98/2,18 MB/s
– elérhető portok: USB 2.0, SDHC/SDXC kártya, Ethernet RJ-45 10/100Mbps, Micro-USB a töltéshez
– méretek: 8,9×7,4×2,3 cm
– súly: 6,17 g

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles