10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Canon EOS 650d és Sony SLT-77 videó üzemben

A Canon 650d új kamerával válaszolt a tükörreflexes kamerával való videózás kihívására. Új hibrid rendszere a tükörfelcsapás nélküli folyamatos élességállítást ígér élő nézetben és videóüzemben. Ez utóbbit teszteltük, összehasonlítva egy a piacon régebb óta kint lévő tükör nélküli géppel, a Sony SLT-77-tel.

Tavaly október óta használom jelenlegi kamerámat, a Sony SLT-77-est. Mivel Minolta rendszert használok 96 óta, így a rendszerváltás nélkül léphettem egyet a Konica Minolta 7d kamerám után, amit 2006-tól használtam. Az SLT-77-es egy tükör nélküli kamera, rengeteg újdonsággal, újítással, amiről mindenki kíváncsian várta mennyire válik be majd a gyakorlatban, mivel új, önálló utat kezdett járni a Sony, a többi márkától eltérően.

Jómagam is nagyon vártam a nagy márkák reakcióját, mivel a kezemben lévő kamera, újabban oly divatos videó képességei nagyon meggyőzően bizonyítottak az elmúlt időszakban.

A Canon első reakciójának tűnik a 650d kamera belépő szintű kamera, amiben elsőként alkalmaznak tükörreflexes kamerában állandó fókuszálásra képes technológiát, egy ún. Hybrid CMOS AF rendszerben.

A két gép nagyon különböző, mind a felhasználók célcsoportjában, mind a technikai megoldásaiban. Ezért a két kamerát egy egyszerű használati tesztnek vetettem alá: Videó készítése automata beállításban, autóból, szó szerint rázós körülmények között.
A mellékelt összehasonlító film mutathat rá a gépek automatikusan működő videófelvételi képességeire.

A tesztelt kamerák stabilizátora is különböző rendszerű, a Canon második generációs alapzoomba, a 18-55/3.5-5.6 objektívbe épített stabilizátora mérkőzhetett a Sony CCD eltolásos, a géptestbe épített rendszerével, amin egy nagy fényerejű alapzoom, a 16-50/2.8 DT dolgozott.

Igyekeztem a gépeket alapbeállításba és automata üzemmódba állítani, ennek ellenére:
– az SLT-77 gépet fehéregyensúlyát mintha árnyék beállításon hagytam volna.
– A két gép záridő eltéréséből adódó különbség miatt (a Canon gyorsabb záridővel – 1/100 – filmezett), a Sony (ami beállt a 25 fps-hez való 1/50-edre) elmosódottabbnak tűnik a gyors mozgáskor.

A macskakő nem embernek, sőt kamerának való, nem építési szempont, hogy egy kamera képes legyen ezeket a mozgásokat is ellensúlyozni, ennek ellenére, mint stresszteszt szeretem megnézni hogyan reagálnak a stabilizátorok és az eszközök erre a kihívásra.

A kamerák beépített mikrofonját használtam, ahol a saját és a mellettük lévő kamera hangját is vették. Jól hallható a Canon objektív szinte folyamatos reszelése, amivel az élességet próbálja megtartani, sok helyen a képen is látható életlenedéssel, meglepő módon az egyenes szakaszokon is. Az élességállító rendszer érzékeny az erős fényváltozásokra is, ellenfényben vagy árnyékból kilépve is elveszíti a szálat, amire csak nehezen tud visszaállni, ilyet láthatunk a film legvégén is.

A Canon gépe megkapta az azóta a 7D új firmware-ébe beépített hangvezérlőt is, amivel érzékenyen állítható be a kamera nem változó hangkörnyezetre. Ilyen a Sonyban nem található.

A stabilizátorok is folyamatosan kaptak munkát – egyrészt a dízel autó járásából, másrészt az útfelületből adódóan – a kisebb rezgéseket elnyelték, a nagyobbakra különféleképp reagáltak. A Canon nagyobb mozgásokat nem tud kompenzálni, a Sony testébe épített ccd eltolás nagyobb mozgásokat is kisimít, már-már a videokamerákba beépített komoly rázkódásmentesítést mutatva.

Örömmel konstatáltam, hogy a Canonban is megjelent a Sonyban debütáló többképes kézben tartott szürkület és a szintén többképes HDR opció is. Talán majd egyszer ezeket is górcső alá helyezzük.

A Canon által létrehozott gép egy nehéz utat kezdett meg, úttörő munkát végez és az általa nyert tapasztalatokat még sok gépben láthatjuk viszont. Talán a kísérleti jelleg miatt érezhetjük az árát (~250,000) kissé borsosnak, hisz az semmiképp nem belépőszintű.
A Sony középszintű kamera, sőt ha úgy vesszük megjelenése óta már 3 új szint nyílt alatta (3x, 5x, 6x), ami még feljebb tolta őt, így jelenleg a Sony legnagyobb tükör nélküli kamerája, de már nem sokáig, az SLT-99 már a küszöbön …
Ebből következően ez most egy alma-körte összehasonlítás volt, jól tudjuk, épp ezért igyekszünk a Canont egy erősebb optikával kiegészítve, nem automatikus működésben is megmérettetni őket vagy a Canon újabb, fejlettebb modelljeit is, amik még ezután kerülnek piacra.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles