3.9 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Atmoszférikus fényjátékok és hanginstallációra megelevenedő festmény a Ludwig Múzeumban

A vizuális művészetek terén alkotók közt ritkán tapasztalhatunk ilyen mély és kölcsönösen inspiráló összhangot, mint ami Köves Éva festőművész és Sztojánovits Andrea videóművész digitális installációit jellemzi. A Ludwig Múzeum közönsége 2014. január 19-ig láthatja a két művész 2009 óta tartó együttműködésének eredményét bemutató tárlatot, a hazai alkotók friss projektjeit bemutató “Ludwig Next” sorozat első állomásaként.

A Ludwig Next című sorozat célja, hogy betekintést nyújtson a hazai alkotóműhelyekben aktuálisan zajló munkába, és olyan új alkotásokat mutasson be, amelyeket ebben a formában még nem láthatott a közönség.
A Monochrome Clack-projekt a két művész 2009-ben kezdődött közös alkotó tevékenységének eredménye, melynek során a festészet és digitális installáció találkozásából egy olyan különleges intermediális alkotás született, amely a Ludwig Múzeum erre termett belső terében kiteljesedve a legújabb képalkotó- és hangtechnikákkal idézi meg a száz évvel ezelőtt konstruktivizmusként útjára indult szellemi irányzatot. A kiállítás legizgalmasabb eleme az az út, amelyet a két művész bejárt a Moholy-Nagy szellemétől átitatott három évvel ezelőtti installációktól legújabb alkotásaikig.

A Kaptár címet viselő installáció a korábbi, építészeti motívumoktól inspirált témáktól egy organikus világba való átlépést sugall. A korábbi, kezdő- és végponttal rendelkező művekkel szemben itt végtelenített animációval dolgoznak az alkotók, amit Borosi Gábor zeneszerző loopolt elektronikus hanginstallációi tesznek teljessé. A négy monitoron bemutatott Molekula-variációk a kaptár téma zenei szőnyegét bontják szét négy külön kevert és fényjátékokkal átszőtt hangsávra. A legújabb, önmagát generáló installációnál még inkább előtérbe kerül Borosi Zoltán zenéje: az alkotók nyolc hangfalat helyeztek a festmény mögé, amely így egy interaktív, érzékeny felületté válva a hanginstallációk hatására életre kel, magát mixeli.

Az alkotók 2014. január 10-én 19 órakor élő performansz keretében is bemutatják Kaptár című új, audiovizuális alkotásukat. Kíváncsian várjuk!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles