10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

7 évesen 80 kilométert gyalogolt az őserdőben, hogy visszakaphassa látását – Hajdú D. András képriport

A hétéves Mbedji három évvel ezelőtt mindkét szemére megvakult. A Nkembe-ben élő családja 80 kilométerről hozta be a kislányt Dr. Hardi Richárd doktor Kole-ben felállított ideiglenes műtőjébe. Dr. Hardi Richárd önkéntes magyar szemész és misszionárius, évek óta gyógyítja a betegeket önkéntes alapon az afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban. Mbedji látását is ő adta vissza.

A kórház felé vezető úton kézen fogva kísérték, a nehezebb terepen a nagymama a hátán cipelte Mbedjit. Miután csak az utolsó műtéti napra értek oda, Richárd doktor a protokollt felrúgva a kislány mindkét szemét egyszerre műtötte meg – hiszen ki tudja, mikor vágna neki a család még egyszer egy ilyen nagy útnak. A műtét sikerült, másnap Mbedji már tökéletesen látott. A látásával együtt visszakapta az életét is – nincs többé magányra és nyomorúságra kárhoztatva.

Hajdú D. András húszszoros Magyar Sajtófotó-díjas és Picture of the Year -díjas dokumentarista fotós két hónapot töltött az Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy Dr. Hardi Richárd munkáját dokumentálja. Így sikerült megörökítenie Mbedji történetét is.

Nem csak azt keresem, hogyan lehet az adott történetből jó képanyagot csinálni; elkezd őrülten járni az agyam, miként tudnék ezzel változtatni az ügyön, egyes emberek helyzetén, ráirányítani a figyelmet bizonyos dolgokra, jelenségekre. Ezért csinálom, olyan erővel hajt a segítő szándék és a megismerés vágya, hogy akár kapok a projektre pénzt, akár nem, belevágok.” – mesélte Hajdú D. András fotóriporter.

András tervei szerint idén nyártól szeretné tovább folytatni a kongói projektet, most ezen a linken egy szavazattal lehet őt támogatni! További munkái és projektjei az alábbi Facebook oldalon követhetőek nyomon.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles